Tradycyjna kuchnia w Trzcinicy

Dodano: 21.11.2011
A A A
W Zespole Szkół w Trzcinicy odbyło się spotkanie pn. „Z kuchni babci i prababci, czyli tradycyjne jadło na współczesnym stole”.
W Zespole Szkół w Trzcinicy odbyło się spotkanie pn. „Z kuchni babci i prababci, czyli tradycyjne jadło na współczesnym stole”. Młodzież szkolna brała udział w przygotowaniu potraw oraz poznała i przedstawiła zebranym historię naszego regionu poprzez tradycyjne potrawy.









Uczniowie chętnie uczestniczą w tego rodzaju przedsięwzięciach i jest to dla nich zupełnie nowe doświadczenie - mówi Dorota Biel Dyrektor ZS W Trzcinicy - takie inicjatywy pozwalają na ukazanie piękna i bogactwa naszej kultury i tradycji. W młodych ludziach zaszczepiona zostaje chęć ocalenia od zapomnienia dorobku minionych pokoleń – dodaje.






Dania z kuchni babci i prababci to m.in.: zupa korpielowa, zupa ziemniaczana z miętą, zalewajka z kminkiem, zacierka z banią, paciara, pierogi z maki orkiszowej ruskie i z kapustą, prozioki, groch piechotny z kapustą, żeberka i słonina gotowane w kapuście, gomółki, kasza pęcak ze skwarkami itp.






Spotkanie uświetnili swoim występem Zespół Pieśni i Tańca oraz Kapela Ludowa Trzcinicoki z Trzcinicy.

Cookies

Ta strona korzysta z cookies, które instalowane są w Twojej przeglądarce, więcej informacji w Polityce Prywatności