Sztućce, talerze i przy stole fanaberie

Dodano: 04.03.2013
A A A
Młodzież uczestnicząca w projekcie „Dobre maniery drogą do kariery” w ramach programu „Równać szanse 2013” Polsko Amerykańskiej Fundacji Wolności administrowanego przez Polską Fundację Dzieci i Młodzieży miała okazję dowiedzieć się jak należy zachować się przy stole, co powinno się robić a czego nie należy.

Wielu młodych ludzi  buntuje się przeciwko wymaganiom właściwego zachowywania się przy stole. Jednak warto wiedzieć, że wiele zasad odeszło już w zapomnienie.  Dzięki temu możemy pozwolić sobie na trochę  więcej swobody podczas jedzenia. Ważne w tej kwestii jest także umiejętne dostosowanie się do sytuacji, bo przecież inaczej spożywa się posiłki  w barze szybkiej obsługi, a inaczej w wykwintnej restauracji.








Młodzież uczestnicząca w projekcie „Dobre maniery drogą do kariery” w ramach programu „Równać szanse 2013” Polsko Amerykańskiej Fundacji Wolności administrowanego przez Polską Fundację Dzieci i Młodzieży miała okazję dowiedzieć się jak należy zachować się przy stole, co powinno się robić a czego nie należy.









Dowiedzieli się także jak powinien wyglądać prawidłowo nakryty stół. Kiedy już zapoznali się z teorią przyszedł czas na praktykę. Wspólnie spróbowali nakryć i udekorować stół, a gdy mieli jakieś pytania czy wątpliwości pomocną radą służyła im Pani Ewa Łakomiec – Sołtys Wsi Szebnie. Na zakończenie według własnego pomysłu uczestnicy wraz z Panią Ewą przygotowali sałatkę grecką z grzankami czosnkowymi. Było to bardzo pyszne zakończenie zajęć.








Projekt ten realizowany jest przez Gminną Bibliotekę Publiczną w Jaśle z/s w Szebniach a udział w nim biorą młodzi ludzie w wieku od 13 – 18 lat z Szebni i okolicznych miejscowości.

I. Tomaszewska – koordynator projektu

Cookies

Ta strona korzysta z cookies, które instalowane są w Twojej przeglądarce, więcej informacji w Polityce Prywatności