Skąd się bierze chleb

Dodano: 17.07.2013
A A A
Skąd się bierze mąka, jak się piecze chleb, czym wyrabiano ser oraz jak wytwarzano dawniej masło w wiejskich gospodarstwach, to kolejna lekcja o tradycjach ludowych naszego regionu zorganizowana przez Gminną Bibliotekę Publiczną w Jaśle z/s w Szebniach, w której wzięły udział przedszkolaki z Ochronki w Szebniach.

Skąd się bierze mąka, jak się piecze chleb, czym wyrabiano ser oraz jak wytwarzano dawniej masło w wiejskich gospodarstwach, to kolejna lekcja o tradycjach ludowych naszego regionu zorganizowana przez Gminną Bibliotekę Publiczną w Jaśle z/s w Szebniach, w której wzięły udział przedszkolaki z Ochronki w Szebniach.





Mimo trwających wakacji dzieci zainteresowały się dziedzictwem historycznym, kulturą i tradycją własnego regionu. Miały możliwość dotknąć eksponatów z wystawy staroci,  posłuchać historii związanej z każdym z tych sprzętów jak również obejrzenia filmu pt. „Ocalić od zapomnienia - zwyczaje i tradycje ludowe ziemi jasielskiej” nakręconego przez Stowarzyszenie Rozwoju Kultury Ludowej Ziemi Jasielskiej w Trzcinicy.






Nasza biblioteka stara się poprzez wystawy, lekcje regionalne opowiedzieć historię miejsca, w którym mieszkają, bo często jest tak, że dziecko zna to, co odległe, a nie zna zabytków, tradycji i zwyczajów ludowych miejsca swego zamieszkania. Dzieci zadawały wiele pytań dotyczących zgromadzonych eksponatów, jak również filmu, z którego dowiedziały się jak dawniej wyglądało koszenie zboża za pomocą sierpa i kosy oraz jak cepami młócono snopy zboża, z których pozyskiwano ziarno, a następnie mielono w żarnach na mąkę.



Lekcja biblioteczna odbyła się 16. 07. 2013 r. w czytelni GBP w Jaśle z/s w Szebniach.

GBP w Jaśle z/s w Szebniach

Cookies

Ta strona korzysta z cookies, które instalowane są w Twojej przeglądarce, więcej informacji w Polityce Prywatności