Powrót do przeszłości - reaktywacja zanikających zawodów i tradycji z regionu jasielskiego

Dodano: 16.10.2013
A A A
W ramach projektu pt. "Powrót do przeszłości - reaktywacja zanikających zawodów i tradycji z regionu jasielskiego" Gminny Ośrodek Kultury w Jaśle pragnie wśród przynajmniej 25% ludności Gminy Jasło promować produkty lokalne takie jak tradycyjne potrawy, domowy wypiek chleba, tradycyjną muzykę i taniec, stroje ludowe a także produkt tradycyjny jakim jest Podkarpacki Miód Spadziowy.






W ramach projektu  pt. "Powrót do przeszłości - reaktywacja zanikających zawodów i tradycji z regionu jasielskiego" dofinansowanego z  Funduszu Promocji Produktu Regionalnego/ Tradycyjnego/ Ekologicznego -   Szwajcarsko - Polskiego Programu Współpracy  pn "Alpejsko - Karpacki Most Współpracy" Działanie 5 Fundusze Grantowe, Gminny Ośrodek Kultury w Jaśle pragnie  wśród przynajmniej 25% ludności Gminy Jasło promować produkty lokalne takie jak tradycyjne potrawy, domowy wypiek chleba, tradycyjną muzykę i taniec, stroje ludowe a także produkt tradycyjny jakim jest Podkarpacki Miód Spadziowy.


Jednym z celów projektu jest chęć uświadomienia młodemu pokoleniu jak ważne jest podtrzymanie i pielęgnowanie tradycji, która mogła by się stać  wizytówką naszego regionu. W  projekt zaangażowanych zostanie ok 300 mieszkańców Gminy Jasło w różnym przedziale wiekowym. Realizując ten projekt chcemy zintegrować wszystkich mieszkańców gminy i powiatu jasielskiego, zerwać barierę jaka jest między starym i młodym pokoleniem poprzez wspólne uczestniczenie w projekcie. GOK dzięki temu projektowi będzie mógł realizować zadania statutowe instytucji, co przyczyni się do zdobycia nowych doświadczeń.

W ramach projektu zostanie zorganizowany cykl zajęć składające się z czterech czterogodzinnych spotkań, które obejmować będą  warsztaty:
- pszczelarsko - bartnickie, podczas których uczestnicy dowiedzą się jakie są tradycyjne metody pozyskiwania miodu i innych produktów pszczelich;
-wypieku domowego chleba wg starodawnych receptur w piecu szamotowym;
- plecionkarstwa, które jest rzemiosłem obejmującym  produkcję z różnego rodzaju słomy, wikliny, rafii itp. a także wyplatanie sprzętów i przedmiotów służących niegdyś do transportu i przechowywania różnego rodzaju produktów żywnościowych;
- bibułkarstwa,  podczas których uczestnicy poznają techniki tworzenia ozdób z bibuły, które później wykorzystywane są do dekoracji domostw.
  
Przygotowanie wspólnej Biesiady w ramach  podsumowania przeprowadzonego cyklu zajęć, będzie pretekstem do tego,  aby przybliżyć mieszkańcom całej gminy i powiatu jasielskiego różnorodność i bogactwo smaku lokalnych starodawnych potraw, a także promować podkarpacki miód spadziowy jako produkt tradycyjny oraz przy akompaniamencie kapeli ludowej, wykonującej tradycyjną  muzykę ludową z regionu jasielskiego, zaprezentować efekty rękodzielniczej twórczości wszystkich uczestników biorących udział w zaplanowanych warsztatach.


GOK Jasło

Projekt współfinansowany przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi
krajami członkowskimi Unii Europejskiej




                   






Cookies

Ta strona korzysta z cookies, które instalowane są w Twojej przeglądarce, więcej informacji w Polityce Prywatności